Opiskelijoista täysipäiväisiksi viestintäyrittäjiksi – matka kohti omannäköistä uraa

Onna Viestintä Oy on kahden ystävän ja viestinnän asiantuntijan yhteinen yritys, joka tarjoaa viestinnän kehittämisen palveluita. Oona ja Anna ovat molemmat valmistuneet Jyväskylän yliopistosta, jossa he opiskelivat viestintää vuosina 2018-2023. Onna Viestintä on aloittanut toimintansa jo vuonna 2021, vaikka Oy:n ystävykset laittoivat pystyyn vasta vuoden 2022 lopussa. Viime kesänä molemmat yrittäjät saivat maisterin tutkintonsa suoritettua, jolloin myös matka täysipäiväisinä yrittäjinä alkoi.

Täysipäiväinen yrittäjyys oli meidän tavoitteena jo silloin, kun Onna Viestintä perustettiin. Meidän haaveissa oli, että voidaan itse työllistää itsemme, kun valmistumme Jyväskylän yliopistosta. Ja voi vitsi, miten hyvältä se tuntui, kun pikkuhiljaa tämä haave alkoi näyttämään hyvin todennäköiseltä. Vihdoin kesäkuussa 2023 tämä haave täysipäiväisestä yrittäjyydestä myös toteutui.

Meille molemmille yrityksen perustaminen opintojen aikana sopi oikein hyvin, sillä se toi meille sopivasti varmuutta. Varmuutta siitä, että meistä on tähän. Varmuutta siitä, että tätä me halutaan tehdä. Ja varmuutta siitä, että me ollaan sopivat liikekumppanit toisillemme. Viimeisestä olimme kuitenkin vähiten huolissamme, sillä saumaton yhteistyö oli jo osoitettu useampaan kertaan opintojen aikana. Vajaan parin vuoden jälkeen yritystoiminnan aloittamisesta pystyimmekin olemaan niin varmoja itsestämme ja yrityksestämme, että kummallakaan ei edes käynyt mielessä lopettaa Onnan toimintaa ja etsiä muita töitä. Ilman tätä yrittäjyyden ja opiskelujen yhdistämistä emme ehkä kuitenkaan olisi uskaltaneet hypätä suoraan yrittäjiksi valmistumisen jälkeen. Epävarmuus olisi tällöin todennäköisesti voinut ottaa voiton.

Onnelliset Oona ja Anna kesäisen luonnon keskellä valmistujaiskukat kädessä.
Käytiin ikuistamassa maistereiksi valmistumista Seminaarinmäellä, jonne suurin osa opinnoistamme sijoittui.
Kuva: Petro Piilo.

Viime kesänä, kun täysipäiväinen yrittäjyys starttasi, muutos tuntui ennen kaikkea huojentavalta ja jännittävältä. Huojentavalta siksi, että oltiin tasapainoiltu yritystoiminnan pyörittämisen ja gradun kirjoittamisen kanssa jo vuoden ja tämän paketin kasassa pitäminen alkoi väsyttämään. Vaikka työtunnit pääsääntöisesti pysyivätkin kohtuullisina, kahden suuren projektin päällekkäisyys oli psyykkisesti uuvuttavaa. Molempiin projektiin halusimme panostaa täysillä, sillä ollaan molemmat kunnianhimoisia tyyppejä. Jännitystä tähän uuteen elämäntilanteeseen puolestaan loi se, että opintojen loppumisen jälkeen saikin käyttää enemmän energiaa yritystoimintaan ja Onna Viestintään. Mutta toisaalta se asetti myös paineita onnistumisesta ja kasvatti omia odotuksia yritystämme kohtaan. Täysipäiväisen yrittäjyyden alkaessa tunteet olivat siis enimmäkseen positiivisia.

Ensimmäistä kertaa 1. luokan jälkeen, emme palanneetkaan opintojen pariin syksyllä. Silloin tajusi konkreettisemmin sen, että nyt me ollaan 100% työelämässä ja opiskeluajat ovat takanapäin.

Oona ja Anna, Onna Viestintä Oy

Ensimmäiset kuukaudet, eli kesä 2023, täysipäiväisinä yrittäjinä kului jo valmiina olevien toimeksiantojen toteuttamiseen, viimeisen vuoden suorituksista palautumiseen ja kesästä nauttimiseen. Syksyllä kesälomapätkän jälkeen muutos opiskelijastatuksen päättymisestä tuntuikin konkreettisemmalta. Ensimmäistä kertaa 1. luokan jälkeen, emme palanneetkaan opintojen pariin syksyllä. Silloin tajusi konkreettisemmin sen, että nyt me ollaan 100% työelämässä ja opiskeluajat ovat takanapäin. Toki saamme opiskella koko uramme ajan uutta, sillä tarjoamamme palvelut vaativat uuden opettelua ja jo opitun tietotaidon päivittämistä, mutta niin sanotusti koulupolkumme ovat (ainakin toistaiseksi) ohi. Hieman haikeaa, mutta enimmäkseen kuitenkin siistiä.

Matkamme täysipäiväisiksi yrittäjiksi alkoi siis jo noin kaksi vuotta ennen sen toteutumista. Tämä reitti on ollut juuri meille sopiva ja voidaan olla tyytyväisiä itseemme, että ollaan nyt tässä! Tulevasta emme voi tietää, mutta juuri nyt ollaan onnellisia siitä, mitä me saadaan tehdä ja meillä on paljon suunnitelmia ja haaveita tulevaisuudelle. Pysy siis kuulolla! Meihin saa myös olla yhteydessä, mikäli herää kysyttävää viestinnästä, yrittäjyydestä tai viestinnän alan yrittämisestä. Meidän nettisivut löytyy tästä, Instagramista meidät löytää nimellä @onnaviestinta ja Linkkarista @Onna Viestintä.

Inspiroivaa ja onnellista vuotta just sulle!
Oona ja Anna, Onna Viestintä