Yhdistyksen säännöt

Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Ydinviesti ry ja kotipaikka Jyväskylä. Yhdistyksen toimialueena on koko Suomi ja virallinen kieli on suomi.

Tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on kehittää viestinnän ja journalistiikan opiskelijoiden ammatillisia valmiuksia. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi kerätä jäsenmaksua, ottaa vastaan lahjoituksia, avustuksia ja testamentteja sekä järjestää asianmukaisilla luvilla arpajaisia, rahankeräyksiä, myyjäisiä, virkistystapahtumia ja talkoita. Yhdistys voi omistaa ja vuokrata toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta. Yhdistyksen hallitus voi myöntää stipendejä.
Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys järjestää Ydinviesti-tapahtuman ja muita tilaisuuksia, koulutuksia sekä juhlia. Lisäksi yhdistys on yhteistoiminnassa eri sidosryhmien kanssa ja harjoittaa julkaisu -ja tiedotustoimintaa. Yhdistys voi perustaa ja kartoittaa rahastoja tarkoituksensa saavuttamiseksi.
Hallitus voi vapaasti perustaa toimikuntia tai työryhmiä sekä nimittää toimihenkilöitä. Kaikille edellä mainituille on tällöin määrättävä toimikausi ja toimivalta.

Jäsenet

Jäseneksi hyväksytyn nimi ja yhteystiedot merkitään jäsenrekisteriin. Jäsenen tulee ilmoittaa jäsentiedoissaan tapahtuneet muutokset.

Varsinainen jäsenyys

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka on osallistunut Ydinviesti-tapahtuman järjestämiseen, tai muulla tavalla oleellisesti edistänyt yhdistyksen tarkoitusta. Varsinaiset jäsenet hyväksyy hallitus. Varsinaisella jäsenellä on äänioikeus yhdistyksen kokouksessa. Jäseniltä perittävä liittymis- ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää hallitus. Maksettuja jäsenmaksuja ei makseta takaisin. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen
puheenjohtajalle, tai ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.

Kannatusjäsenyys

Yhdistyksen kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä kaikki viestinnän tai journalistiikan ainejärjestöt, Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry, ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry sekä Suomen Journalistiliitto – Finlands Journalistförbund ry. Kannatusjäsenet maksavat jäsenyydestään vuosittain hallituksen määräämän minimijäsenmaksun minkä lisäksi he voivat maksaa vapaaehtoista jäsenmaksua. Hallitus voi hyväksyä kannatusjäseniksi myös yksityishenkilöitä tai sidosryhmiä. Kannatusjäsenet hyväksyy hallitus. Kannatusjäsenillä ei ole äänioikeutta.

Kunniajäsenyys

Hallitus voi yksimielisellä päätöksellään nimetä yhdistykselle kunniajäseniä. Kunniajäsenyys voidaan myöntää henkilölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yhdistyksen toimintaa. Kunniajäsenillä ei ole äänioikeutta.

Eroaminen ja erottaminen

Yhdistyksen jäsen voidaan yhdistyksen kokouksessa erottaa yhdistyksestä, jos hän toiminnallaan yhdistyksessä tai sen ulkopuolella estää yhdistyksen päämäärien toteutumista tai vahingoittaa sen mainetta. Erotettavalle jäsenelle on annettava mahdollisuus tulla kuulluksi asian käsittelyn yhteydessä. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle, tai ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Jäsen voidaan katsoa eronneeksi, jos tämä ei maksanut jäsenmaksuaan kolmena peräkkäisenä vuonna.

Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa vähintään kolmehenkinen (3) hallitus, kuitenkin enintään kahdeksanhenkinen (8), joista yhden tulee olla puheenjohtaja ja yhden varapuheenjohtaja. Yhdistykseen voi valita myös muita toimihenkilöitä, jotka eivät ole hallituksen jäseniä. Hallituksen jäsenen on oltava myös yhdistyksen jäsen. Hallituksen toimikausi alkaa 1. tammikuuta ja päättyy 31. joulukuuta.
Hallituksen tehtävänä on huolehtia lakimääräisistä tehtävistä ja järjestää yhdistyksen toimintaa. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä on läsnä. Puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan on kuitenkin oltava läsnä hallituksen kokouksessa. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan kanta, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallituksen kokouksiin on mahdollista osallistua hallituksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana.

Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen saa kirjoittaa puheenjohtaja yksin tai hallituksen oikeuttamat yhdistyksen varsinaiset jäsenet yksin.

Tilit

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi (12 kk). Yhdistyksellä on yksi (1) toiminnantarkastaja ja yksi (1) varatoiminnantarkastaja, jotka valitaan yhdeksi tilikaudeksi kerrallaan yhdistyksen vuosikokouksessa. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle
viimeistään neljä viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta. Yhdistyksen vuosikokouksessa vahvistetaan tilinpäätös, sekä päätetään vastuuvapauden myöntämisestä edelliselle hallitukselle.

Yhdistyksen koolle kutsuminen

Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään neljätoista (14) päivää ennen kokousta sähköpostitse. Kokouskutsun ohessa on toimitettava esityslistan mukaiset asiakirjat liitteineen. Etäosallistumismahdollisuudesta yhdistyksen kokoukseen on mainittava kokouskutsussa.

Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään kerran vuodessa lokakuun, marraskuun tai joulukuun aikana. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta kirjallisesti vaatii. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä äänioikeus ja jokaisella äänioikeutetulla yksi (1) ääni. Varsinainen jäsen voi käyttää äänioikeuttaan asiamiehen välityksellä kirjallisella valtakirjalla.
Yhdistyksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se kanta, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaalit arvalla. Muutoin päätökseksi tulee yhdistyksen kokouksen puheenjohtajan kanta. Kokous on päätösvaltainen, kun se on sääntöjen mukaan koolle kutsuttu.
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana.

Yhdistyksen vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) Kokouksen avaus
2) Valitaan puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3) Todetaan kokouksen päätösvaltaisuus
4) Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5) Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
6) Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä
7) Hallitus esittelee toimintasuunnitelman toteutumisen ja yhdistyksen taloudellisen tilanteen
5) Hyväksytään seuraavan vuoden toimintasuunnitelma
6) Vahvistetaan tulo- ja menoarvio
7) Valitaan yhdistyksen hallituksen jäsenet ja mahdolliset muut toimihenkilöt
8) Valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
9) Käsitellään muut kokouskutsussa ja esityslistassa mainitut asiat
10) Kokouksen päättäminen

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, on hänen siitä kirjallisesti ilmoitettava hyvissä ajoin, jotta asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kahden kolmasosan (2/3) enemmistöllä äänestyksessä annetuista äänistä.
Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa. Näistä ensimmäisen on oltava yhdistyksen vuosikokous. Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä vähintään kahden kolmasosan (2/3) enemmistöllä äänestyksessä annetuista äänistä. Kokousten välissä on oltava vähintään yksi (1) kuukausi.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määrittämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen. Yhdistyksen purkamisesta on ilmoitettava yhdistysrekisterille. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.