50% hauskaa, 50% asiaa – Ydinviestin tarina

Oli vuosi 2017 ja viestinnän sekä journalistiikan opiskelijoilta puuttui yhteinen valtakunnallinen, työelämään liittyvä tapahtuma. Tarvittiin syy, joka saisi opiskelijat Helsingistä Vaasaan saapumaan samaan paikkaan. Tästä lähtökohdasta syntyi Ydinviesti.

Tällä kertaa täällä Ydinviestin blogikynää teroittavat Ydinviestin perustajatiimiin kuuluneet Aapeli Tourunen ja Sakari Siilin. Seuraavaksi pääset kuulemaan tarinaa tapahtuman taustalla. Sanomattakin on selvää, että neljässä vuodessa Ydinviesti on kulkenut pitkän matkan. Paluu alkujuurille tarjoaa siten sekä nostalgisen aikamatkan että johdannon tapahtuman ensikertalaisille.

Mistä kaikki lähti liikkeelle?

“Viesti ry ja Procom olivat jo pitkään – siis jo opintojeni alkuvaiheesta lähtien – puhuneet, että olisipa kiva jos viestinnän opiskelijoilla olisi yhteinen valtakunnallinen tapahtuma. Itse olin sinä vuonna ainejärjestöni puheenjohtaja ja rupesin makustelemaan ajatusta tarkemmin. Kaikilla muillakin aloilla oli oma tapahtumansa, niin miksi ei viestijöillä? Siitä ajatus lähtikin rakentumaan, kun erään liikuntavuoron jälkeen kysyin Sakkea mukaan tiimiin”, muistelee Aapeli.

“Muistan kyseisen liikuntavuoron. Selkeästi idealle oli tilausta, koska innostuin välittömästi ajatuksesta!” sanoo Sakke.

Tekemistä ohjasi ajatus siitä, että ensiksi mietitään, mitä halutaan tapahtumaan ja sitten mietitään, miten rahat tai muut käytännön asiat järjestetään. Tärkeintä oli, että tapahtuma tulee olemaan jotakin uutta ja erilaista.

Sakari Siilin

Miten kuvailisit ensimmäisen Ydinviestin järjestämistä?

“Rehellisyyden nimissä on sanottava, että ensimmäinen vuosi mentiin ihan puhtaasti idea edellä. Käytännön asiat ja kommervenkit viilattiin sitten matkan varrella kuntoon”, tuumaa Aapeli hymyssä suin.

“Mitähän tähän uskaltaa täydentää. Ehkä Tourujoessa on jo virrannut riittävästi vettä, että voi jo myöntää asenteen olleen ‘fake it till you make it.’ Koitimme luoda rehellistä pöhinää ja hypeä antaumuksella. Tekemistä ohjasi ajatus siitä, että ensiksi mietitään, mitä halutaan tapahtumaan ja sitten mietitään, miten rahat tai muut käytännön asiat järjestetään. Tärkeintä oli, että tapahtuma tulee olemaan jotakin uutta ja erilaista. Elämys, jossa on sekä hupia että hyötyä”, summaa Sakke.

Mistä Ydinviestissä on kyse?

“Yhteisöllisyydestä ja ammatillisen itsetunnon vahvistamisesta. Halusimme luoda Ydinviestiin ympäristön, jossa pääsee kokemaan ja näkemään, miten omalla osaamisella on kysyntää työelämässä vuosikurssiin katsomatta. Siksi tapahtumassa on työpajoja. Lisäksi koimme merkitykselliseksi, että jokainen pystyy vahvistamaan itsetuntoa terveellä tavalla. Siksi tapahtumassa puitteet ovat viimeisen päälle kunnossa, ja luovat sitä kautta arvostusta. Sopivalla hulluttelulla puolestaan tähtäsimme kokemukseen, jossa vanhoihin kaavoihin ei haluta kangistua ja uskalletaan heittäytyä niin ideointiin, lavalla esiintymiseen, tutustumiseen tai mihin ikinä” kuvailee Sakke.

“Mitäpä tuohon lisäämään. Tapahtuman resepti on tuoda yhteen viestijät ja journalistit sekä tarjota heille visaisia haasteita ratkottaviksi työpajoissa. Näihin kun yhdistää vielä laadukkaan iltaosuuden, niin ei voi pahasti mennä mönkään. Eikä ole menty, sillä joka vuosi tapahtuma on tullut täyteen vain minuuteissa”, Aapeli täydentää.

Miksi haluttiin yhteinen tapahtuma nimenomaan viestijöille ja journalisteille?

“Se oli aika luonteva ratkaisu, kun ainakin Jyväskylässä viestijöillä ja journalisteilla on aina ollut pitkät perinteet yhteistyössä. On ollut oma kampus, yhteiset pikkujoulut, futis- ja säbäkisat ja ties mitä. Ammatillisella puolella oli kuitenkin vaikeuksia tulkita toisiamme, joten Ydinviesti oli oiva paikka lisätä molemminpuolista ymmärrystä”, kertoo Aapeli.

“Komppaan. Tällaisten ammatillisten kuplien puhkaiseminen on aina kiehtovaa. Ratkaisu on osoittautunut erittäin päteväksi”, täydentää Sakke.

Ydinviestiä ei järjestetä luentosaleissa tai kaupungin keskustassa, vaan pienen bussimatkan päässä Jyväskylästä. Miksi näin?

“Itsellä oli heti aluksi ajatus, että tällainen tapahtuma tulee järjestää jossain ihan muualla kuin kampuksella tai keskustassa. Pieni siirtymä yhteisbussilla keskelle keskisuomalaista maaseutua vapauttaa ajatukset luovaan työpajatyöskentelyyn. Iltaosuuden maittava illallinen, spontaanit puheet, saunat, juhliminen ja tanssiminen ovat erottamaton osa Ydinviestiä, ja olisi vaikea kuvitella niiden onnistuvan näin hyvin jossain toisessa ympäristössä”, sanoo Aapeli.

“Ihmiselle tekee aina hyvää päästä pois tutuista taajamista. Näin myös jyväskyläläiset viestijät ja journalistit pääsivät uuteen ympäristöön. Ja pitihän Ydinviestiin saada myös mahdollisuus bussibingolle!” nauraa Sakke.

Miksi Ydinviestissä on osallistumismaksu?

Ilmainen on monesti opiskelijan paras kaveri, mutta tässä yhteydessä pieni maksu oli mielestämme perusteltu. Maksu osoittaa, että tapahtuma on laadukas ja rahalle todella tarjotaan vastinetta. Samalla se sitouttaa osallistumaan”, sanoo Sakke.

Mitä sanoisit ensimmäiseen Ydinviestiin valmistautuvalle opiskelijalle?

“Ilmoittaudu heti kun mahdollista! Ydinviesti on paras paikka tutustua viestijöihin ja journalisteihin eri puolelta maata. Älä myöskään epäröi omaa osaamistasi, sillä ihan jo ensimmäisen vuoden opiskelijana voit antaa arvokkaita näkemyksiä työpajassa”, kannustaa Aapeli.

“Kaduttaa, jos et kokeile. Ydinviestin tunnelma on koettava, ja tapahtumasta saa todella arvokasta uskoa ja suuntaa omalla urapolulle. Ennen kaikkea Ydinviestissä on törkeän hauskaa ja tapahtuman muistoja kelpaa kelailla vielä kiikkustuolissa!” päättää Sakke.

Aapeli Torunen & Sakari Siilin, Ydinviestin perustajatiimin jäsenet