Luopumisen tuska – Ydinviesti-tapahtuma kapulanvaihdon jälkeen

Kun perustimme Ydinviestistä yhdistyksen Saken ja Jessican kanssa, ensimmäinen päätöksemme oli, että seuraavan Ydinviestin järjestäjät rekrytoidaan avoimella haulla koko Suomen viestijä- ja journalistikentältä. Viestintää tehtiin, haastatteluja pidettiin ja kahvia juotiin. Lopulta tiimi oli kasassa. Tekijäksi toivottiin moninaista porukkaa useasta ainejärjestöstä, ja juurikin sellainen kööri saatiinkin kasaan.

Ydinjoukko. Oikealla ylhäällä varsinainen tekijäosasto: Sanni Saarelainen (Parku), Janina Javanainen (Pörssi/Reettorit) ja Tiia Rahkonen (Reettorit). Tiimin viestintää on tykittänyt Inka Laajalahti (CoMedia)

Lempilapsesta luopuminen ei tietenkään ollut helppoa. Osaako ne nyt mitään? Säilyykö Ydinviesti-henki? No, kyllä osaa ja hyvin säilyy. Tiimille pidettiin kompakti perehdytyspäivä keväisessä Jyväskylässä, jonka aikana kerrattiin Ydinviestin tarinaa, opeteltiin hyviä tapahtumajärjestämisen käytänteitä ja hassuteltiin sopivasti. Lopuksi päästettiin irti ja toivotettiin hyvää matkaa Ydinviestin parissa.

Miten tiimin matka on sujunut?

Kantavana ajatuksena työnjaosta oli alusta alkaen, että Ydinviestin hallitus (eli aiempien vuosien tekijät) linjaavat ainoastaan keskeisimmät linjat tapahtumasta sekä avustavat projektitiimiä kahdessa ensimmäisessä Ydinviestissä kerryttämällä osaamisellaan. Tokihan meillä olisi ollut läjäpäin ideoita tapahtuman kehittämisestä, mutta halusimme aidosti antaa tiimille vapaat kädet viedä Ydinviestiä eteenpäin. Samalla harjoittelemme lempilapsesta luopumista ja mahdollistaa sen, että tapahtuma on aina tekijöidensä näköinen, eikä jämähdä paikoilleen.

Kun perehdytyspäivä oli pidetty, tuli vappu, tuli kesä ja Tourujoki virtasi vuolaasti. Vaikka kuinka pidimme hallituksena silmät ja korvat auki, avunpyyntöjä ei liiemmin tiimiltä kuulunut. Kesäauringossa kaikki vaikutti etenevän mallikkaasti: tiimi matkaili kaupunkien välillä tapaamisiin, heinäkuinen virkistyspäivä pidettiin aurinkoisessa Vaasassa ja tapahtuman ydin alkoi selvästi rakentua.

Hallituksella oli kova luotto tapahtuman tekijöihin. ”Kyllä ne sitten kysyy jos ne tarvii apua”, mietimme monet kerrat Saken kanssa kesän aikana. Aika ajoin huomasin mielenkiinnosta selailevani tiimin Drive-kansiosta uusimpien tapaamisten muistiota. Vaikka tiimin dokumentointitapa on jotain aivan käsittämätöntä (kaikella rakkaudella tiimi, en ymmärrä miten pärjäätte noilla), niistä näki, että työtunteja tapahtuman eteen ei ole säästelty.

Syksyn tullen myös Janinalta alkoi sadella kysymyksiä tapahtumaan liittyen. Hallituksella oli jälleen joku rooli tapahtuman osalta! Tästä rohkaistuneena päädyimme esittämään tiimille tiukkoja kysymyksiä koko skaalalta muun muassa yhteistyökumppaneista, tapahtuman budjetista sekä Ydinviesti-haalarimerkeistä. Hommat etenivät ja täsmentyivät.

Tätä kirjoittaessa huomaankin olevani ihan häkeltynyt siitä, miten hyvin ja itsenäisesti tiimi on ottanut tapahtuman haltuun ja kehittänyt sitä eteenpäin. Yhteistyökumppaneiden haalinnassa ei ole kainosteltu, vaan tartuttu rohkeasti puhelimeen ja myyty viestijäyhteisön osaamista. Valtakunnallisuus ei suinkaan pirstaloinut tiimiä, vaan toi mukanaan paljon hyvää.

Ydinviesti 2020 kaipaa tekijöitä

Ydinviesti on tullut jäädäkseen, ja seuraavan tapahtuman tekijätiimin hakeminen aloitetaan piakkoin tapahtuman jälkeen. Hommaan haetaan jälleen monipuolista tiimiä, jolla on jo näkemystä siitä, mihin suuntaan tapahtumaa voisi kehittää. Haku on auki kaikille viestinnän ja journalistiikan opiskelijoille kautta maan.

Ydinviestin järjestäminen on ollut minulle yksi opettavaisimpia ja parhaita kokemuksia elämässä. Ammatillisten taitojen ja verkostojen saamisen lisäksi tapahtuman järjestäminen on vaan ollut ihan järjettömän hauskaa. Ydinviestistä on moni hyvä tarina saanut alkunsa.

Mikäli ensi vuoden paras juttu kiinnostaa, tulkaa nykäisemään minua tai ketä tahansa timanttipaitaista hihasta Varjolan tilalla. Ydinviestin tosifanit voivat myös iskeä kalenteriinsa päivämäärän 12.12. Tuolloin Opinkiven saunalla Jyväskylässä järjestetään yhdistyksen avoin vuosikokous, jossa pirskahtelevan ohjelman lisäksi valitaan ensi vuoden hallitus! Pysykää faksin äärellä.

Aapeli
Ydinviestin perustaja ja puheenjohtaja